Dünyanin En Gizemli Adasi ve Sentineller Kabilesi

Sık ormanlarla kaplı küçük bir ada. 1996 yılından beri ne giden var ne gelen.. En son 2006 yılında adaya yaklaşmaya kalkan iki balıkçı öldü. İşte Bengal Körfezinde, Andaman Adaları çevresinde bulunan Kuzey Sentinel Adası'nın hikayesi...
1996 yılına kadar ziyarete açık olan ada, National Geographic yönetmenlerinin de kameralarına aldığı eşsiz güzelliklere sahip.
Ancak hükümet dış dünyayla olan iletişimin yerlilerin kültürüne zarar vereceğini düşündüğü için adaya ziyaretleri yasaklıyor.
Sentinel adası teknik olarak Hindistan sayılsa da ülke anlaşmaları ve sınırları burada son buluyor. Sentinel Adası'nda yaşayan Sentinelese Kabilesi dünya üzerinde yaşayan en izole topluluk. 50-200 kişilik nüfusa sahip kabile dış dünyadan kaçabilmek için bazen şiddete bile başvurmuş.
2004'te tsunami felaketinden sonra Hindistan'ın bölgeye inceleme için gönderdiği bir helikopteri ateşli oklarla vurdu.



2006'da da kıyıya çok yaklaşan iki balıkçıyı öldürdükleri biliniyor.
Hiç bir iletişim kurulmamış olan Sentineller hakkında bir öngörüye sahip olmak oldukça zor. Görünüşe göre yaklaşık 300 kişilik bir nüfusa sahip olan Sentineller yaklaşık 60 bin sene önce Afrika’yı ilk terkeden insanların torunları olabilir. Sahip oldukları dil Sentineller’in dışardan bir toplulukla binlerce sene hiç bir iletişimde bulunmadığını göstermekte.
Hindistan devleti de yakın bir geçmişte iletişim kurma çabalarına bir son vermiş..
Sentineller tüm bu sebeplerden dolayı Dünya’daki en izole toplum olarak kabul edilmekte.

DÖNÜŞÜM

0 yorum:

Yorum Gönder

REKLAM